RESEPI MEE REBUS UDANG SEDAP!
Sedap ni, buat kuah pekat2 mmg best, share la..
Bahan-bahan
500g mee kuning - maz buat sendiri, jadi tak perlu celur sebab dah lalui proses rebus, kalau mee beli celur sekejap
12 ekor udang segar saiz sederhana besar
3 ulas bawang merah - tumbuk lumat
1 sudu besar udang kering - tumbuk lumat
1 inci lengkuas - ketuk
1 sudu besar serbuk kari udang/ikan/ketam - maz guna faiza
2-3 sudu besar cili kisar
1-2 keping asam keping
2-3 ketul keledek rebus
1 mangkuk besar kulit udang
sedikit minyak untuk menumis
telur rebus, tauhu goreng, bawang goreng, daun sup/bawang, cili merah @ taugeh jika ada
Cara2:
1. Dalam periuk rebus kulit udang dengan air secukupnya (dalam 1 1/2 litter). Biar mendidih lama sikit dengan api perlahan.
2. Asingkan air rebusan, kisar kulit udang bersama dengan sedikit air biasa. Kemudian tapis amik airnya dan guna untuk kisar keledek.
3. Panaskan 1-2 sudu besar minyak, tumis bawang dan udang kering hingga wangi. Masukkan cili kisar, tumis lagi. Masukkan serbuk kari dan lengkuas. Kemudian masuk air rebusan udang.
4. Masukkan asam keping dan masak biar mendidih sekejap. Masukkan keledek kisar dan perasa secukup rasa. Kemudian masukkan udang segar.
5. Masak biar mendidih lama sikit dengan api perlahan dan kuah sedikit pekat dan suaikan rasa apa yang kurang, maz suka rasa manis tu lebih sikit.
6. Kemudian boleh la dihidang bersama mee dan bahan sampingan yang lain.
📸Berminat viralkan perniagaan anda? PM admin🌹
✔️Share dan tag kawan2
No comments:
Post a Comment