sabaq na akak tak dan sebab pas makan jadi malaih 😂😂
oke..ni akak sertakan resipi hampa buat nah..jangan tak buat lak..penat akak karang bagi hampaa .. 😍
Bahan - bahan kuah:
🌾 Bahan tumisan : Bawang merah,bawang putih,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,biji ketumbaq
🌾 Ayam
🌾 Kicap
🌾 Garam
🌾 Gula
🌾 Ajinamoto/serbuk perasa
🌾 Akar ketumbaq / akar daun sup
🌾 Cuka makan(1 sudu makan)
🌾 Sos ikan (3sudu makan)
🌾 Kiub pati ayam (1 kiub)
🌾 Serai (diketuk)
🌾 Air secukupnya
Mula2 tumis bahan tumisan tadi..dah wangi masukkan serai,air,kiub pati ayam berserta ayam..Bila dah didih masuk ajinamoto,garam,gula,cuka,kicap,sos ikan secukup rasa..
Bahan2 hiasan :
🍜 sayur kankung
🍜 taugeh
🍜 daun sup / daun bawang kalau nak
🍜 bebola ikan / bebola daging
🍜 cili flake serbuk (kalau tak da cili kering tu goreng blend bersama dengan minyak dan masak atas kuali goreng sampai garing) dan masukkan sedikit garam
🍜 kacang tumbok
🍜 limau nipis
🍜 fishcake / tauhu
🍜 cebisan isi ayam dicarik2
🍜 bawang putih goreng kalau nak
🍜 bihun /kuetiaw/maggi
celur bahan2 yang perlu dicelur kemudian hiaskan dia...seperti dalam gambar tu..siap tuk dihidang 😋
Kredit- @Cik Merpati Putih
No comments:
Post a Comment