Monday, 31 July 2017

Kari kepala ikan

KARI KEPALA IKAN PENANG SPECIAL
.
.
Sempoi tau sebab resepi ini dikongsikan sendiri oleh owner Rempah Kari Medina Penang.
.
.
Kari Penang sendiri mau tau la.. yum yum..
.
.
=======
Bahan - Bahannya
=======
.
.
1) Kepala ikan merah/jenahak dan beberapa ketul isi ikan.
2) Sedikit halia, bawang putih diblend.
3) Bawang merah dimayang halus.
4) Setengah cawan santan/susu cair.
5) Sedikit biji sawi.
6) 3 tangkai cili merah.
7) 2 tangkai daun kari.
8) Asam jawa secukup rasa.
9) 2 biji tomato (dibelah 4)
10) Bendi dan terung bulat (mengikut citarasa)
11) Tauhu kering.
12) 4 sudu besar Rempah Kari Ikan Medina (dicampurkan dgn sedikit air)
.
.
=======
Cara Memasak
=======
.
.
1) Tumis bawang merah dan kemudian masukkan biji sawi dan daun kari kacau hingga naik bau.
2) Kemudian masukkan halia, bawang putih yang diblend tadi bersama Rempah Kari Medina gaulkan sehingga agak garing, pastikan api kecil.
3) Masukkan bendi, dan terung.
4) Kemudian tambahkan air asam jawa, masukkan ikan dan santan mengikut citarasa masing-masing.  Lagi sedap kalau guna santan segar.
5) Tambah sedikit air.
6) Masukkan tomato.
7) Setelah mendidih, masukkan tauhu kering.
8) Siap untuk dihidangkan.
.
.
Mudah sahaja kan?
.
.
Selamat Menjamu Selera ~ Pasti Terangkat.
.
jangan lupa tekan butang share Dan komen "DONE SHARE" diruangan komen ye.

No comments:

Post a Comment